Avokadosoppa


VEGAN     (RAW om man tar vatten under 47 grader så)






Denna soppa passar som en förrättssoppa om du vill stråla med en trerätters, fast snabbt och lätt.
Till den lätta lunchen eller kvällsmat passar den även perfekt, gjorde själv nyss en som jag ska hälla i en termosmugg till lunch imorgon. Perfekt att hälla i sig om man saknar lunchrast eller veganlunch ej finns tillgänglig på arbetsplatsen. Sen är den ju så lätt att göra så det går på nolltid också.
Här på bilden har vi lagt till lite alger på toppen.

Miljötips:

Soppan behöver inte koka utan det funkar att endast hälla på kokande vatten, precis som nudlar. Och då använder vi enklast och miljösmartast en vattenkokare.

Ingredienser: (2 port.)

3 avokados
cirka 6 dl vatten
1 grönsaksbuljongstärning
lite citronsaft
kryddor
en skvätt olja

Gör så här:

Gröp  ur avokadosen och lägg ner det i en liten kastrull.
Sen mosar/ hackar du akovadon lätt (lättare att mixa då men deta moment är inte nödvänligt) med lämpligt instrument, t.ex. en gaffel eller sked.
Koka vattnet och häll på avokadon.
Lägg i buljongentärningen
Häll i olja, lite citronsaft och krydda med peppar och örtsalt.
Mixa med en stavmixer i kastrullen.
Klart!


Äppelkaka

VEGAN




Väldigt krämig och mättande äppelkaka må vi säga! Finns inte mycket mer att tillägga än att den är otroligt god.
Miljötips:

Använd gärna den hemgjorda mjölken om ni nu har det. Smakar utmärkt!
Ta gärna svenska äpplen, eftersom det är säsong för det nu, närproducerat osv. Ni fattar vinken!

Ingredienser:

Botten:
4 dl mjöl
1,5 dl socker
2 tsk bakpulver
1dl rapsolja
2 dl sojamjölk/havremjölk
1tsk kanel
1krm ingefära
3-4 svenska äpplen

Glasyr:
2pkt naturell cream cheese, tofuline
2dl florsocker
4tsk vaniljsocker

Gör så här:

Blanda alla torringredienser så det fördelas jämnt.
Blanda i resten av ingredienserna till botten.
Skala äpplena och skiva tunt. Lägg sedan de i formen.
Häll över smeten och in med den i ugnen på 175 grader, 20 minuter.
Rör till sist ihop glasyren till en jämn smet.
Bre ut på färdig, svalnad kaka.
Ät den gärna kyld

Testa även att finhacka ett av äpplena och rör ner i smeten för mer allmän äppelsmak.


Pizza

VEGAN




En god pizza med mycket fyllning och tunn botten går hem hos de flesta, och här gör vi en vällfylld pizza som mättar och nästan påminner om en paj med sin rika fyllning.

Miljötips:

Köp torkad sojafärs, du får mer för pengarna plus att nästan all sojafärs som finns att hitta fryst är "Hälsans kök" och dessa kommer från Israel som väll ändå är onödiga att stötta? Sen kan man ju även tala om plasten man sparar då man köper mer åt gången


Ingredienser:
(Då smaken är olika skriver vi inte ut exakta mått på fyllningen, höfta fram er egna blandningar och se vår som inspiration)

Fyllning:
Passerade tomater
Sojafärs
Lök
Veganost (cheddar style använder vi)
Röd pesto

Botten:
(Gör degen så pass lättarbetad att den nästintill lossnar från bunkens kanter.)
5dl dinkelmjöl
1 tsk bakpulver
2dl vatten
2msk olja
½tsk salt


Gör så här:

Börja med degen. Blanda alla inredienser till en deg och arbeta ut till en tunn botten på en plåt med bakplåtspapper.
Bryn färsen och löken med lite olja och kryddor.
Bred ut passerade tomater på botten, fyll sedan på med färsen och löken
Klicka ut pesto lite överallt över pizzan och avsluta sedan med riven eller skivor av veganost.
Sätt in i ungnen i ungefär 10 minuter och sen är det klart.


Avokado- och nötsmör

              RAW VEGAN SUPER



Ett fint alternativ istället för smör och mejeripålägg. Enkelt och med en len smak från avokadon ihop med en eftersmak av det där goda, nötiga. Går att äta var för sig, men tillsammans blir det bäst enligt oss.
Gör sig bäst på knäckebröd eller tunna kex.

Miljötips:

Mandel ska helst vara ekologisk både för att spara på miljön, din kropp och för smakens skull. (Testa själv så märker du skillnad!)

Ta gärna mandel som du har använt till att göra mjölk t.ex. eftersom den redan är mald och det är väldigt onödigt att slänga.

I
ngredienser:

Två avokado
100g mandel
1/4 dl olja till mandeln
Salt och peppar.

Gör så här:

Börja med att mixa mandeln med oljan tills det blivit en kletig "goja".
Har du mald mandel utsilad från mjölk behöver du ingen olja, men om du endast maler mandel så är det bäst med en skvätt för att binda samman det.





   
Gröp sedan ur avokadon och mosa den med t.ex. en gaffel tills den blir smörig. Blanda sedan ingredienserna och tillsätt salt samt peppar efter behov.
Förvara i burk i kylen.


Nöt och havremjölk

               VEGAN (RAW)




Detta är ett väldigt fint alternativ till vanlig mjölk och är rikt på fiber och bra fetter. Smaken varierar beroende på vad för nötter du använder eller om du gör det endast på havre, då kan det bli lite grötsmak på det hela. Men om man gillar det så är det som gjort för den personen. Vår personliga favorit är nog cashewnötter, men i detta inlägget görs den på mandel som har en tendens att ge en liten bitter smak, däremot en god sådan!

Miljötips:

Släng inte nötterna/nötmassan som stannar kvar i silen! Använd de till annat,  exempelvis nötsmör, dipp (inlägg om hur man gör smöret kommer snarast) m.m. Ekonomiskt och resursbesparande.

Ingredienser:



1dl havregryn eller nötter, beroende på vad du vill göra, eller fifty fifty.
1 tsk rörsocker (vaniljsocker)
1tsk olja
1 krm salt
7dl-1liter vatten, pröva er fram.

Gör så här:




Lägg först allt i mixern och kör i ca 2 minuter.





Sila sedan genom en kökshandduk ner i en kastrull, eller om man vill ha den raw så är den färdig vid det här laget. Vi kokar den för den ska tjockna lite och få lite mer konsistens.
Koka sedan någon minut tills du märker att den är lite tjockare och sockra lite mer eller salta om det behövs.

Sen är den färdig! Mjölken är helt underbar varm, koka gärna chailatte på den.








RSS 2.0