Smutti.

VEGAN RAW



VEGAN

Kvällsmaten bestod idag av en powersmoothie för att en gång för alla göra sig av med dessa förkylningar. AUHMM. 


Smoothie
Ingredienser:

en näve hampafrön
en näve gojibär
en näve tranbär
en näve frusna blåbär
en skvätt favoritjuice
ca 5 sötmandlar

Gör så här:

Blötlägg nötterna, fröna och de torkade bären i minst 30 min
Mixa allt

Glassig fruktsallad
Blanda alla favoritfrukter med ekologisk blåbärsorbet


Blötläggning
Att blötlägga "aktiverar" ofta näringsämnena och gör livsmedlet mer lättsmält. Blötlagda nötter är en väldigt bra bas till det mesta, gröt, dippor, smoothie m.m.  Ha gärna alltid blötlagda nötter hemma. Blötlägg gärna över natten eller iallfall i någon timme. Ställ in i kylen för längre varaktighet då nötterna är färdigblötlagda.





Eufori.








Vi är nyss hemkommna från den lokala ekologiska affären Astrid och aporna och dör lite som vanligt i eufori då vi varit där. Denna gången blev det (i bildordning) eko-russin från fyndhörnan för en tia, surkål, vildvuxna råa aramealger, nötter och torkad frukt i lösvikt,  och sist och bäst, raw choklad. Fantastisk! Första gången vi smakade raw choklad så ni kan tänka er den otroliga upplevelsen. Nu tror jag bestämt det får bli att beställa lite material till att göra egen raw choklad för om den skall handlas där ruineras vi snabbare än fort.  (36 spänn för 50 g är litta väl dyyyrt va)

Surkål
Surkål är syrad vitkål. Under syrningen omvandlar bakterierna socker till mjölksyra och en del andra organiska syror. Syror hjälper till att skydda och bygga upp våra slemhinnor i munhålan och tarmen. Surkål är alltså dunder för matsmältningen. Dessutom bevaras de flesta viktiga näringsämnen och jäsningen som är en del av syrningsprocessen gör att B-vitaminer inklusive B12-vitamin bildas. Dock debateras det om B12en i sukål är inaktiv eller inte.
Kål i sig motverkar cancer i b.l.a. magsäcken, lungorna och tarmen. Innehåller kalcium, järn, fibrer och C-vitamin.

RSS 2.0