Eufori.








Vi är nyss hemkommna från den lokala ekologiska affären Astrid och aporna och dör lite som vanligt i eufori då vi varit där. Denna gången blev det (i bildordning) eko-russin från fyndhörnan för en tia, surkål, vildvuxna råa aramealger, nötter och torkad frukt i lösvikt,  och sist och bäst, raw choklad. Fantastisk! Första gången vi smakade raw choklad så ni kan tänka er den otroliga upplevelsen. Nu tror jag bestämt det får bli att beställa lite material till att göra egen raw choklad för om den skall handlas där ruineras vi snabbare än fort.  (36 spänn för 50 g är litta väl dyyyrt va)

Surkål
Surkål är syrad vitkål. Under syrningen omvandlar bakterierna socker till mjölksyra och en del andra organiska syror. Syror hjälper till att skydda och bygga upp våra slemhinnor i munhålan och tarmen. Surkål är alltså dunder för matsmältningen. Dessutom bevaras de flesta viktiga näringsämnen och jäsningen som är en del av syrningsprocessen gör att B-vitaminer inklusive B12-vitamin bildas. Dock debateras det om B12en i sukål är inaktiv eller inte.
Kål i sig motverkar cancer i b.l.a. magsäcken, lungorna och tarmen. Innehåller kalcium, järn, fibrer och C-vitamin.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0