Detoxdag 1

Vi genomför just nu en detoxweekend med endast raw food.
Det har gått mer än över förväntan, tack vare en present den
ena fick av den andre. Raw food på svenska, boken alltså, i våra hjärtan!
Hoppas ni också tänker pröva, för det är verkligen en upplevelse!



Frukost:



Egen cashewyoghurt med Bovete Crunch.
Vi lyxade till det med Renée Voltaires Bovete Crunch, som är helt
underbar. Går att finna i en välsorterad Ica-affär:



Nötyoghurt, drickkonsistens.

Ingredienser:
300 gram nötter
0,75 liter vatten

Gör så här:

Blötlägg nötterna i 8 timmar.
Häll av vattnet och mixa med
så mycket vatten som det står i receptet.
Sila genom finmaskad handduk eller silduk.
Krama ur mjölken riktigt ordentligt!
Låt sedan stå på element i 12-15 timmar
Sedan är den färdig för att ätas!

Övrigt:
Yoghurten kommer verkligen få en smak som
vanlig A-fil. Älskvärt gånger tusen.

Lunch:



Sojamarinerade champinjoner med bladspenat och groddsallad + avokadoskivor.

Grodda:



Att grodda är verkligen simpelt. Saker som går att grodda, och som är väldigt enkla är:
Alfalfafrön
Bönor
Linser, utom röda som ej går att grodda.

Ingredienser och redskap:

Något att grodda
Tunt bomullstyg eller
silduk.
Gummiband
Durkslag eller sil

Gör så här:

Blötlägg det som skall groddas i ca 10 timmar om inte paketet till
groddoffret säger något annat. Förvara dem på ett mörkt och svalt ställe
under blötläggning och groddning.
Skölj sedan och lägg tillbaks i groddburken, utan vatten kvar.
Endast fukt ska vara kvar.
Skölj två gånger per dag, upprepa detta tills dem ser färdiggroddade ut.
Brukar ta ca 2-4 dagar.
Förvara sedan i kylen, upp mot 5 dagars hållbarhet.


Middag/Kvällsmat:



Zucchini/Morotspasta med groddade linser, avokadodressing och soltorkade tomater.

Pastan

Ingredisenser:

1 zucchini
2 morötter

Gör så här:

Riv zucchini och morötter i långa strimlor.
Klart!

Avokadodressing:

Ingredienser:

1 avokado
1 vitlöksklyfta
örtalt och peppar
möjligtvis hackad spenat

Gör så här:

Mosa och krydda avokadon.
Klart!

Kom ihåg att dricka mycket vatten under detox för att skölja kroppen ren.
Även te är tillåtet, i alla fall när vi detoxar.
Blir du småsugen på något snack kan du alltid äta lite torkad frukt eller nötter.


Blåbärsmuffins

VEGAN   SUPER



Underbara och matiga muffins! Smeten fungerar även bra till andra smaksättningar eller som sockerkaka.

(såg att vi nedan har rekommenderat mildas mjölkfria. Detta tar vi tillbaka då D-vitaminen i smöret kommer från ull.)

Ingredienser:
4 dl dinkelmjöl
1,5 dl socker
2 tsk bakpulver
0,5 dl olja
2 dl sojamjölk
en näve blötlagda gojibär
blåbär efter smak



Gör så här:
Ta allt och arbeta ihop det till en "jämn" smet.
Ready to eat!

Vad vi har gjort under uppehållet av inlägg




(besökt en mycket fin övergiven skola)




(skrivit brev till Bim i Berlin)




(haft kaffesällskap med tillhörande måleri på golvet)


(Betraktat Thoulouse)

Den monstruösa vegankladdkakan.

VEGAN


Jag har alltid varit något kritisk till vegankladdkaka då jag är uppfödd på äggkladdkaka och det var det enda jag visste och älskade högt. Så efter exprimenterande har jag kommit fram till detta underbara recept på kladdkaka som är helt fantastiskt! (och är minst lika god som "vanlig" kladdkaka) /Matilda


Miljötips:

Är du en rik människa så ska du få dåligt samvete om det inte är krav och fairtrademärkt kakao och råsocker. Annars blundar vi lite för er fattiga studenter.

Ingredienser:

1 dl rapsolja
3 dl sirap
3 dl rårörsocker
4,5 dl mjöl
12 msk kakao (knappt 2dl)
1 dl sojamjölk
1 msk vaniljsocker

Gör så här:

Släng ihop allt och in i ugnen på 200grader i 20-30 min.


Äckligt





Ändå smaskade min familj skinka, köttbullar och prinskorv på julbordet med gott samvete. För kött är gott. Det argumentet väger tydligen över allt.

//Matilda

Havretårta

VEGAN  RAW  SUPER

Den här tårtan är egentligen inte mycket mer än en utpressad chokladbollssmet, fast med den skillnaden att det är en bättre smet än den klassiska med mycket socker. 
 Här använder vi istället mycket kakao och havregryn som gör den plötsligt nyttig och mättande så du inte föräter dig på denna mumsiga sötsak. 
 Rörsockret ger mersmak och munsbitarna skall tuggas väl då de bara blir sötare för sockret mals mellan tänderna och ger en härlig sötma som inte känns sådär sötsliskig utan snarare rent och naturligt.

 Miljötips:
 Tänk på att använda ekologisk och fairtrade-märkt kakao (kung markattas är ett gott tips)

Mjölkfritt smör är bra bra. Mjölk är inte så härligt för naturen för korna fiser ut massor av metangas i onödan, vem behöver dricka deras slaggprodukter? (Mildas mjölkfritt är väldigt bra fetter i, även deras eko-smör är bra och fritt från mjölk)

Ingredienser:

200g mjölkfritt smör
8dl havregryn (ta en dl efter en och smaka av tills önskat resultat.)
1/2-3/4 dl rörsocker
3/4 dl kakao

Gör så här:
Ta allt och arbeta ihop det till en "jämn" smet.
Ready to eat!

RSS 2.0