Hamburgerkväll
VEGAN
Så där på fredagen körde vi lite hamburerkväll (tonåringar som vi är...) dock gör vi allt själva istället för halvfabrikat. Vi gör ett rågbröd som vi använder som bröd, orkar man inte slänga ihop ett helt bröd så funkar något annat grovt bröd hur bra som helst! Vår hamburgerdressing är en variant på yoghurt istället för på majonäs (för att vi var lite bekväma) och ketchupen är ett snabbrecept. Ät med favoritgrönsaker, och glöm inte att byta ut den hemska salladen mot den näringsrika spenaten!
Rågbröd:
25 g jäst
5 dl soyghurt
1 msk olja
1 msk honung
5 dl rågmjöl
salt
lite vatten
Gör så här:
Lös upp jästen i lite fingervarmt vatten
Blanda i resten av ingredienserna
Smöra en form och häll i degen
Jäs i 45 min
Grädda i 1 timme på 200 grader
Burgare:
300g Sojafärs (ca 75g torkad)
1 potatis (vi testade morot i dessa, därav orange färg, dock gick det inte så bra...)
soya
buljong (vi kladdar i en halv fond du chef för extra smak)
Gör så här:
Väll sojafärsen (om du inte har färsk okara)
mixa sojafärsen med en kokt potatis och resten av ingredienserna
forma till biffar och stek i lite olja
Pommes:
Miljötips: Använd gärna oljan som blir kvar i burken då man ätit upp alla soltorkade tomater. Oljan har väldigt god smak och är så onödig att slänga!
Ingredienser:
några potatisar
olja
vatten
paprika
salt
Gör så här:
Strimla potatisen fint och häll ut i en stor form.
Blanda oljan med kryddor och kasta in i ung på 200 grader i ca 30 min
Ketchup:
1 dl tomatpuré
5 msk honung
1½ tsk salt
2 msk äppelcidersvinäger
1 msk vatten
Gör så här:
Blanda allt samman, krydda eventuellt
Hamburgerdressing:
2-3 dl soyghurt
1 msk olja
1msk bostonguka
1tsk äppelcidervinäger
lite ketchup/chilisås
örtsalt
Okara- och nötlimpa
Underbar limpa som en av oss myntade häromdagen! Ta resterna ni får vid mjölk, d.v.s.
okaran från sojabönorna(okara=sojafärs) eller nötmassan, och släng ihop till denna
mumsbit.
Ingredienser:
ca 400g okara eller nötmassa (mest okara, eftersom en limpa på endast nötter har en tendens till att bli torr)
2 msk sojasås
1 lök
2 potatisar
½ grönsaksbuljong
salta efter behov
Gör så här:
Koka potatisarna och mixa ihop med allt annat.
Sätt sedan in den i ugnen på 200 grader i ca 20 minuter.
Vi är lite ovissa om tiden, så checka den lite då och då.