Ost

HEJ! 
 Nu tar vi lite krafttag i den häraa bloggen och lägger ut vårt senaste genombrottet i matväg, nämligen egengjort ost! Nog för att vi har försökt innan efter något halvtaskigt recept, men nu jävlar har vi förstått grejen med att göra ost! För övrigt så har vi efter 1,5 år på vegankost köpt vår första bjäst och är fascinerade (speciellt jag som hade svårt att släppa ost och ostsmak och allt med ost)!
  So here it comes: osten som kommer förändra sitt liv (kanske för några minuter iallfall...)



En stor jävla ost (den blir verkligen stor det är ju nästan en liter vätska i så..)
Ingredienser:
8 ½ dl vatten
2 dl morötter
3 msk agar-agarpulver
3 dl naturella cashewnötter
1 ½ dl b-jäst/näringsjäst
6 msk citronsaft eller limesaft
2 tsk salt
2 krm vitlökspulver
2 msk lantbuljong
2 krm paprikapulver

Gör så här:
Mixa nötterna, b-jästen, kryddorna och  ca en dl vatten (vatten för det blir lättare att mixa)fint i en mixer. Pressa även ur citronsaften i en liten skål eller glas.
Riv morötterna fint och koka upp dem tillsammans med vatten, låt sjuda i 10 minuter
Koka upp igen och häll i agar-agar och låt sjuda i 5-10 minuter.
Tillsätt citronsaften och agar-agarblandningen i mixern och mixa tillls det blivit en fin smet.
Häll upp i en burk (vi hade folie mellan burken och smeten för lättare få upp den så den stelnat)
låt svalna och häll ut den på en tallrik eller ostbricka.

Vi kunde efter två timmar (i frysen) hälla upp och skiva upp osten tunt till macka, och det smakade FANTASTISKT. Dock var den fortfarande något puddig (tänk yell-o) i konsistensen så bättre resultat väntas antagligen om den får stelna över natten i kylen.
Morötterna i osten kan bytas ut mot ex. kålrot eller kokta röda linser (ej beprövat än dock). Dock får b-jästen ej plockas bort eftersom det är den som gör hela ostens fantastiska smak! (något vi inte fattat innan och därför inte lyckats med god ost)
Receptet är stulet från den fantastiska bloggen http://veganen.blogspot.com/ 

peace out osv / Elliott



osten (i smetform) nyss upphälld och redo för stelning


osten upplagd efter två timmars stelning i frys (skrovlig i formen pga folie)


RSS 2.0